top of page

Först i Sverige med att erbjuda en ekologisk valla vid skidservice! Nu tar vi ett steg till och tar


Vi som jobbar professionellt med skidservice vet att vallor innehåller substanser och ämnen som i vissa lägen är skadliga för miljön samt hälsan. Vi har i flera år letat hos våra leverantörer efter miljövänligare alternativ än det som marknaden har kunnat erbjuda, det har varit svårt att hitta något miljövänligt som samtidigt har haft tillräckligt hög prestanda. Vi vet också att EU har antagit ett antal lagar som gäller redan nu och fler kommer att införas inom kort, det är lagar som specifikt gäller hanteringen av flourcarboner. Flourcarboner är rikligt förkommande i skidvallor på elitnivå.

Det som fick oss att verkligen ta tag i frågan var att vi hade en inspektion av Miljö & Hälsovårdsmyndigheten våren 2018. De hade med anledning av EU's skärpta lagstiftning satt igång en process specifikt riktad mot detaljhandeln. Vi fick godkänt, men miljöfrågan har gnagt i oss sedan dess. Hur kan vi göra för att proaktivt jobba på att färre eller helst inga flourcarboner alls kommer ut i kretsloppet genom vår hantering?

Inför skidsäsongen 2018 lanserade vi ett ekologiskt alternativ, Holmenkol Natural wax, världens första "Svanenmärkta" skidvalla!

I december 2018 meddelade Vasaloppet att de tog bort alla flourvallor från sina officiella vallastationer. Då fick vi ett kvitto på att vi hade gjort och tänkt helt rätt!

Nu har vi tagit det ytterligare ett steg, vi har bestämt oss för att ta bort alla högflourvallor ur vårt sortiment. Anledningarna är två; vår interna arbetsmiljö samt den yttre miljöpåverkan flour har.

Vi tror att det bara är en tidsfråga innan de stora skidanläggningarna får samma krav på sig, då alla de finns i en extremt känslig miljö/biotop, överst i avrinningsytorna mot grund och dricksvattenupptagen. Flourcarboner bryts inte ner i naturen utan lagras i växter, djur och fiskar. Följaktligen, den vallan som du har under skidorna nöts bort när du åker för att hamna i snön, och så är kretsloppet i gång!

Vi hittade en valla hos vår leverantör Holmenkol som har kommit längst och det känns oerhört stimulerande att kunna erbjuda marknaden och våra kunder världens första Svanenmärkta skidvalla!. Det är en valla som är helt fri från flourcarboner men även paraffin, silikon, samt färgmedel, enligt Holmenkol är den helt biologiskt nedbrytbar, redan efter 28 dagar är mer än 60% av vallan helt biologiskt nedbruten.

Du kan läsa mer här: https://www.holmenkol.com/de-de/en_GB/content/Blog-50401030/entry/we-are-swan-eco-certified-102382

Nu kanske du som är en initierad längd eller alpinåkare att ifrågasätta hur detta kommer att påverka glidet på mina skidor? Vi hävdar marginellt, om vi inte pratar Världscupen. Ni som känner oss och vår filosofi, vet att 90-95% av skidans glidegenskaper inte sitter i vallan utan i en plan skida med en korrekt och ren struktur! Om du vill lära dig mer om detta så gå en av våra raceprepparkurser i höst, du kan även läsa i vårt dokument som vänder sig till racingföräldrar/åkare.

Har du frågor eller funderingar? Kom in så snackar vi lite.

281 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page