top of page

Först i Sverige med att erbjuda en ekologisk valla vid skidservice?


Vi som jobbar professionellt med skidservice vet att vallor innehåller substanser och ämnen som i vissa lägen är skadliga för miljön samt hälsan. Vi har i flera år letat hos våra leverantörer efter miljövänligare alternativ än det som marknaden har kunnat erbjuda, det har varit svårt att hitta något miljövänligt som samtidigt har haft tillräckligt hög prestanda. Vi vet också att EU har antagit ett antal lagar som gäller redan nu och fler kommer att införas inom kort, det är lagar som specifikt gäller hanteringen av flourcarboner. Flourcarboner är rikligt förkommande i skidvallor på elitnivå.

Det som fick oss att verkligen ta tag i frågan var att vi hade en inspektion av Miljö & Hälsovårdsmyndigheten i våras, de hade med anledning av EU's skärpta lagstiftning satt igång en process specifikt riktad mot detaljhandeln. Vi fick godkänt, men miljöfrågan har gnagt i oss sedan dess, hur kan vi göra för att proaktivt jobba på att färre eller helst inga flourcarboner alls kommer ut i kretsloppet genom vår hantering?

Vi tror att det bara är en tidsfråga innan de stora skidanläggningarna får samma krav på sig, då alla de finns i en extremt känslig miljö/biotop, överst i avrinningsytorna mot grund och dricksvattenupptagen. Flourcarboner bryts inte ner i naturen utan lagras i växter, djur och fiskar. Följaktligen, den vallan som du har under skidorna nöts bort när du åker för att hamna i snön, och så är kretsloppet i gång!

Vi har hittat en valla och en tillverkare som har kommit längst och det känns oerhört stimulerande att kunna erbjuda marknaden och våra kunder detta. Det är en valla som är helt fri från flourcarboner men även paraffin, silikon, samt färgmedel, enligt tillverkaren är den helt biologiskt nedbrytbar!

Nu kanske du som är en initierad längd eller alpinåkare ifrågasätta hur detta kommer att påverka glidet på mina skidor? Vi hävdar marginellt, om vi inte pratar Världscupen. Ni som känner oss och vår filosofi, vet att 90-95% av skidans glidegenskaper inte sitter i vallan utan i en plan skida med en korrekt och ren struktur! Om du vill lära dig mer om detta så gå en av våra raceprepparkurser i höst, du kan även läsa i vårt dokument som vänder sig till racingföräldrar/åkare.

Har du frågor eller funderingar? Kom in så snackar vi lite.

136 visningar0 kommentarer
bottom of page